Wijknetwerk

wijknetwerksociale_betrokkenheid fysieke_omgevingveiligheid zorg_welzijnwijkeconomie

Het creëren van een netwerk is een belangrijke stap in het versterken van de leefbaarheid in een wijk. Hier zijn twee goede redenen voor:

1. Een plan maken we samen (olievlek-methode)
In een wijk zijn tal van mensen actief. Professionals (politie, leefbaarheidsmedewerkers, onderwijs, zorg, etc), vrijwilligers, ondernemers en betrokken buurtbewoners . Wij noemen hen de ‘ sleutelfiguren’ in de wijk. Het is een absolute voorwaarden een wijkplan samen met deze mensen op te stellen. Zij zitten boordevol kennis en ideeën die benut kunnen worden. Bovendien zijn ze de voelsprieten in de wijk. Zij kunnen als ambassadeurs van het plan andere bewoners erbij vragen en enthousiast maken ook een bijdrage te leveren. Op die manier groeit het aantal participerende bewoners. Wij noemen dit de olievlek-methode.

2. Kennis bundelen en nieuwe allianties
Vaak blijkt dat veel mensen met dezelfde opgaven in de wijk bezig zijn zonder dat zij dit van elkaar weten. Bijvoorbeeld omdat ze vanuit een andere invalshoek werken of omdat de één professional is en de ander vrijwilliger. Het wijknetwerk brengt hen bij elkaar en deze kruisbestuiving is vruchtbaar. De sleutelfiguren hebben zelf dus ook baat bij het netwerk. De gemeente faciliteert (organiseren bijeenkomsten), krijgt input voor het plan en ziet dat er nieuwe allianties en ideeën ontstaan die door de mensen zelf verder wordt opgepakt.

Hoe op te zetten?
Een netwerk ontstaat niet zomaar. Wij starten altijd met een persoonlijk rondje langs de velden. We gaan langs bij de mensen die een zichtbare rol in de wijk hebben. Dit is een continue proces omdat er steeds nieuwe betrokken bewoners of professionals worden gevonden. Daarna organiseren we met enige regelmaat een netwerkbijeenkomst. Om voortgang te tonen en het netwerk bij elkaar te brengen. Als rode draad wordt de weg naar het wijkplan gebruikt. Belangrijker is eigenlijk ruimte te bieden voor ontmoeting. Het gaat er juist om dat de sleutelfiguren met elkaar in contact komen. Dit vinden ze niet alleen leuk, het leidt ook tot nieuwe ideeën!

Rol netwerk
De mensen in het netwerk hebben een aantal rollen rond het versterken van de leefbaarheid in een wijk:

A. Interactie en nieuwe ideeën ontwikkelen
Stimuleren van samenwerking tussen de leden en het vormen van nieuwe allianties waaruit acties voor de uitvoeringsplannen ontstaan (of bestaande plannen door verbeterd worden). Kortom, een actieve rol van het netwerk.

B. Klankbord
Het netwerk als klankbord voor de voortgang en resultaten van de plannen en nieuwe ideeën en acties. Input voor de monitoring.

C. Denktank
Leden uit het netwerk kunnen gevraagd en ongevraagd advies geven over onderwerpen in het wijkplan

D. Ondersteunen nieuwe initiatieven
Het netwerk kan nieuwe initiatieven (bijvoorbeeld van een bewoner) ondersteunen of verder helpen uitwerken.

E. Ambassadeur
De leden zijn ambassadeurs van de wijk. Zij enthousiasmeren buurtgenoten en collega’s, vertellen over de plannen en geven het goede voorbeeld.

Belangrijke toevoeging is dat het netwerk geen exclusieve club is. Iedereen die betrokken is bij de wijk is welkom om aan te sluiten.